DOLLY´s DAGBOEKEN

Burgermoeder Dolly Zuidkruis herself heeft op 1 februari 2014 met terugwerkende kracht het leegstaande blog van de Columnisten van Katoen onteigend. Sindsdien maakt ze haar eigen Dagboek ermee wereldkundig.
Iedere gelijkenis met de echte wereld berust op louter toeval; de werkelijkheid is immers te absurd om verzonnen te kunnen zijn.


dinsdag 10 april 2012

BIBLIOTHEEK

Zoals megalomane bouwboeren het onderwijs kwalitatief om zeep hielpen, zo lijken ongeletterde etaleurs de openbare bibliotheek van Meerwijk te grazen te hebben genomen. Niet uit een onbedwingbare drang om te designen of uit een misplaatst soort ijdelheid, nee, er zit een zogeheten Idee achter: de jeugd leest geen boeken meer en dus moet de bibliotheek meer aansluiten op de belevingswereld der jongeren.

"Dus weet je, de bibliotheek is gewoon een loungeruimte om even lekker met je matties te chillen. En als je daar dan toch bent, blader dan voor de aardigheid gelijk eens een beetje door zo´n boek heen."

Jaja, zó krijg je de jongeren weer aan het lezen!

 

VROEGER
kon je zonder al te veel moeite een boek vinden. Boeken waren immers gesorteerd op onderwerp, of op alfabet, en als het meezat zelfs op allebei. Zocht je een reisgids voor Berlijn, dan kon je op de schappen van Duitsland in anderhalve oogopslag zien welke exemplaren er beschikbaar waren.

TEGENWOORDIG
zijn boeken gesorteerd op kleur, of op uitgever, en als het tegenzit zelfs op allebei. Zoek je nu een reisgids voor Berlijn, dan moet je eerst weten dat je niet bij `Duitsland´ of bij `landen´ moet gaan zoeken, maar in een speciale reisboekenhoek op een andere verdieping. Je moet stuk voor stuk de afzonderlijke uitgevers langslopen om tussen de gidsen over alle andere uithoeken van de wereld iets te vinden over Berlijn, en je moet vooral hopen dat de ongeletterde etaleurs jouw boek niet toevallig hebben gebruikt om een uitstaltafel op te leuken met een plaatje van de Brandenburger Tor.

Wie verzint er in 's hemelsnaam zoiets?

Ik heb nog even geprobeerd een publicatie te vinden over intelligentiequotiënten van etaleurs, maar u begrijpt...


Izzy Oude Pekela,
oud-docent filosofie en columnist-in-opleiding

1 opmerking :

Marije van Vught zei

Om nog maar te zwijgen van alle mannen met lawaaidassen die tussen de boekenplanken hun mobieltjes staan vol te schreeuwen, van alle vrouwen in gifgroene joggingbroeken die luidkeels tegen elkaar aan staan te klagen over hoe zwaar ze het wel niet hebben nu de kinderopvang onbetaalbaar is geworden, en van al die rondkrijsende kleuters die de bibliotheek de weg wezen naar een nieuw soort openbaarheid. Nee, als alfabeet heb je tegenwoordig weinig meer te zoeken in de bibliotheek van Meerwijk.