DOLLY´s DAGBOEKEN

Burgermoeder Dolly Zuidkruis herself heeft op 1 februari 2014 met terugwerkende kracht het leegstaande blog van de Columnisten van Katoen onteigend. Sindsdien maakt ze haar eigen Dagboek ermee wereldkundig.
Iedere gelijkenis met de echte wereld berust op louter toeval; de werkelijkheid is immers te absurd om verzonnen te kunnen zijn.


vrijdag 13 april 2012

EXCELLENTE SCHOOL



Mooie tijden
Nog geen drie weken geleden lanceerde het onderwijskundig licht van dit kabinet, mevrouw M. van Bijsterveldt, (met zelfs dt op het eind) het idee om scholen een keurmerk te geven. Sterker nog, scholen zouden het predikaat "excellent" moeten kunnen verdienen. Briljant idee. Nu gaat het weer helemaal goed komen met het Nederlandse onderwijs.

Toeval?
Alsof het afgesproken werk betrof, berichtte de Volkskrant snel daarna, op vrijdag 6 april om precies te zijn, over een die week uitgebracht advies van de Onderwijsraad (het belangrijkste adviesorgaan van parlement en regering over onderwijs): "Het stichten van een school moet niet meer het alleenrecht zijn van de traditionele zuilen. Elke groep ouders die genoeg belangstelling weet te verzamelen achter een onderwijsidee, en dat ook met voldoende kwaliteit kan uitvoeren, moet dit voortaan kunnen doen."

Dit kan geen toeval zijn.
Net zo min als het toeval kan zijn dat we wéér een dag later de onderstaande brief - ter kennisneming - in onze mailbox aantroffen...


Geachte minister, beste Marja,

Graag zou ik, om vorm te geven aan mijn ideeën omtrent de opvang van de jeugd in het algemeen en die van Meerwijk in het bijzonder, een nieuwe school oprichten. Onze nieuw te stichten school, die voorlopig de naam "Het Leeghwater Plus" draagt, zal stoelen op de volgende ideeën:
  • excellentie wordt onze denominatie
  • alleen de beste leerlingen zijn goed genoeg voor onze school, en alleen het beste is goed genoeg voor onze leerlingen
Tot nu toe kent het Nederlandse onderwijs een leerplicht tot ver in de glibberige leeftijd, met alle gevolgen van dien. Ongemotiveerd en verveeld hangt het gros van dat jonge spul met hun veel te lange lijven in de veel te krappe schoolbankjes, de ogen gericht op de smartphone en de oren volgestopt met iPod. Binnen de muren van het schoolgebouw zijn het vooral de leerkrachten die werken, heel hard werken om er nog wat van te maken.

Echter zoniet in het Leeghwater Plus!

In de excellente school die ik beoog te stichten is iedereen welkom. Links, rechts, geel, groen, van islamitisch tot de Noorse Broederschap, het maakt allemaal niet uit, zolang de leerlingen maar hoogbegaafd zijn of dat willen worden. Of ouders hebben die willen dat hun kind hoogbegaafd is of wordt. Als toelatingsnorm geldt derhalve een citoscore van 548 of hoger en een bewezen verplichtingsinspanning van 50 à 60 klokuren per week, per leerling en per ouderpaar (eventueel extern uit te besteden, mits aan een door ons erkend internaat). Leerlingen van gescheiden ouders worden niet toegelaten.

Om voortijdige schooluitval te reduceren tot een aanvaardbaar minimum vragen wij ouders van toekomstige leerlingen om eenmalig een bedrag van 250.000 euro te storten. Bij het behalen van het einddiploma binnen de gestelde termijn zal dit bedrag, na aftrek van gemaakte kosten (excursies, entreegelden, waarborgfonds, rugzakondersteuning, kleine-klassentoelage, enzovoorts) uiteraard worden geretourneerd.

Nadat we eerder deze week al met de benen op tafel tot overeenstemming kwamen, ontving ik nu op korte termijn ook graag een schriftelijk fiat van u, alsmede een eerste voorschot op de financiering door het Rijk, zodat wij na de komende zomervakantie ook daadwerkelijk het predikaat `excellent` gestalte kunnen gaan geven.



Met vriendelijke groet,
Max Offenbaach, ondernemer-in-ruste

namens deze,
Lex Roover, materiaalcommissaris

Dit bericht is van taal- en stijlfouten ondaan door Siebe Proximus, voormalig woordvoerder van de MSG

Geen opmerkingen :