DOLLY´s DAGBOEKEN

Burgermoeder Dolly Zuidkruis herself heeft op 1 februari 2014 met terugwerkende kracht het leegstaande blog van de Columnisten van Katoen onteigend. Sindsdien maakt ze haar eigen Dagboek ermee wereldkundig.
Iedere gelijkenis met de echte wereld berust op louter toeval; de werkelijkheid is immers te absurd om verzonnen te kunnen zijn.


dinsdag 1 januari 2013

APPELJONGEN

In de verte zie ik de bui alweer hangen.

Sinds kort bestaan er zeilmeisjes en appeljongens en andere kinderen van mallotige ouders, die om uiteenlopende redenen vinden dat hun leerplichtig kroost niet naar school hoeft te gaan. Eigenlijk bestaan die kinderen al veel langer, maar omdat hun mediagenieke kwaliteiten tegenwoordig volop worden geëxploiteerd door, jawel, de media en die mallotige ouders, zijn ze opeens een hot item geworden.




Een leerzame bos wortelen                          (foto: Vroegindeweij)

Belachelijk dat die kinderen thuisgehouden worden! Het is een schande dat ze zo worden gepest! Onbegrijpelijk dat de inspectie er niets aan doet! Welnee, laat ze toch lekker hun gang gaan! Van een bos wortelen leert zo´n jongen tien keer meer dan van een juf in een klas vol stuiterende ADHD'ertjes.


Iedereen vindt er wel iets van.




Wakker geschud door de brede maatschappelijke discussie voelt nu ook Bureau Jeugdzorg zich verplicht om iets te doen. Bureau Jeugdzorg vindt het nodig dat de appeljongen weer naar school gaat. De appeljongen moet uit zijn sociaal isolement worden gehaald, de zeilkinderen moeten o-gen-blik-ke-lijk thuiskomen. Allemaal terug naar school, en vlug een beetje!

In de verte zie ik de bui alweer hangen. Straks staan die weergaloos knappe professor Dronkers, de Elsevier en de inspectie bij onze scholen op de stoep om te kijken of wij wel voldoende rekening houden met de verschillen tussen leerlingen. Dan komen ze onze koelkasten controleren op linksdraaiende yoghurt en onbespoten komkommers, ze meten de vetkwabben van vraatzuchtige pubers, ze checken de woordenschat van onze Poolse instromertjes en ze schroeven de airco uit elkaar om te zien of wij voor al onze leerlingen wel een veilig leerklimaat kunnen garanderen.

En natuurlijk proberen wij op onze scholen altijd alles piekfijn in orde te hebben. We doen het met liefde, want die kinderen zijn dat nu eenmaal waard. Meestal, tenminste. Ook de zeilkinderen en de appeljongen. Maar die oúders! Die mallotige ouders die bij het minste of geringste op je stoep staan, om te klagen over zus en over zo, over aap, noot en Mies-met-hoofddoekje en dat de ingang van het gymnastieklokaal niet haaks staat op de evenaar. Of te eisen dat je de evolutietheorie van Darwin verwerpt omdat het allemaal onwetenschappelijke onzin is.

Vanwege die ouders zou je wensen dat de leerplicht zo snel mogelijk wordt afgeschaft. Scholing zou een recht moeten zijn, geen plicht. Natuurlijk ben je bij ons welkom als leerling, maar alleen als je het zelf wilt. En als jij of je ouders iets te mekkeren hebben, dan zoek je toch gewoon een andere school? Of je gaat lekker zeilen, of appels eten.

Dan kunnen wij tenminste onze tijd besteden aan dingen die wel belangrijk zijn.

Anna van Mijnkoor
leerkracht groep 5/6 te Sas

Geen opmerkingen :