DOLLY´s DAGBOEKEN

Burgermoeder Dolly Zuidkruis herself heeft op 1 februari 2014 met terugwerkende kracht het leegstaande blog van de Columnisten van Katoen onteigend. Sindsdien maakt ze haar eigen Dagboek ermee wereldkundig.
Iedere gelijkenis met de echte wereld berust op louter toeval; de werkelijkheid is immers te absurd om verzonnen te kunnen zijn.


maandag 6 februari 2012

SCHWEJK


De donkere jaren 95-11
Het afgelopen decennium was voor de medewerkers van het Leeghwater College niet eenvoudig. Menig medewerker sneefde dan ook. Toch overleefde een aantal diehards de donkere jaren. Hoe slaagden zij daarin? Welke tactieken ontwikkelden ze? Ieder had zo zijn eigen strategie. Op advies van traumabegeleidingsconsultant Vroegindeweij doet dit blog deze maanden een aantal van die strategieën uit de doeken, al was het maar omdat de afdeling personeelszaken van de MSG er vanwege eventuele toekomstige dossiervorming nadrukkelijk om verzocht heeft.

Deze week: Bruce Harsono, tot voor kort docent geschiedenis aan het Leeghwater College.


Aan het front
"Op de momenten dat het écht moeilijk werd in het Leeghwater pakte ik de boeken van Jaroslav Hasek over de brave soldaat Schwejk er nog wel eens bij."

"Schwejk is een soldaat in de eerste wereldoorlog. Hij wordt naar het front gestuurd, maar daar komt hij door allerlei omstandigheden nooit aan. Missies lopen in het honderd doordat hij zijn opdrachten eerst letterlijk neemt en dan zo goed mogelijk probeert uit te voeren. Als zijn sergeant hem toevoegt `Ach man, loop naar de pomp!`, dan loopt Schwejk naar de pomp. Wordt hij naar Pisek gewenst, dan loopt hij naar Pisek. Desniettemin weet hij zijn superieuren te overtuigen van zijn onschuld, vaderlandsliefde, onnozelheid en goede bedoelingen, Bij de lezer blijft echter de argwaan bestaan. Is Schwejk echt 'de simpele ziel, die onder alle omstandigheden zijn goede humeur bewaart en alle officiële mensen met wie hij in aanraking komt, van zijn sergeant tot de generaal, van politieagent tot psychiater, tot wanhoop brengt omdat zij er niet achter kunnen komen of hij een waarlijk uitgeslapen saboteur is, dan wel de onnozele bloed, de halve idioot, waartoe hij ten slotte altijd weer bestempeld wordt'. (NRC, 30 juni 1955)?"

Van het front
"Hoe dan ook, bedoeld of onbedoeld, de strategie van Schwejk werkt. Nog steeds. Je hoeft alleen maar te beschikken over een onverwoestbaar humeur en voor de rest gaat alles vanzelf. De machine strooit het zand wel tussen zijn eigen raderen. Eén hoofdstuk Schwejk en ik kon er weer een paar dagen tegen, tegen al die onzinvergaderingen waarin piketpaaltjes moesten worden geslagen, dingen op de rails gezet werden of alle neuzen geacht werden naar één kant te draaien. Gewoon vragen wat nou precies de bedoeling was volstond meestal om je leidinggevende tot wanhoop te drijven, en als dat niet hielp voerde ik de opdrachten gewoon letterlijk uit. Gegarandeerd dat je dan voorlopig nergens meer voor gevraagd werd. Zo kon je overal mee wegkomen en ruim de tijd overhouden om lekker mandoline te spelen."

Bruce Harsono





Dit bericht verschijnt onder auspiciën van Blogsmederij Vroegindeweij, met medeweten van de Raad van Interims van de MSG.

1 opmerking :

Mees zei

Hoe opvallend kunnen gelijkenissen zijn. En hoe duister en ondoorgrondelijk zijn Gods wegen. Het is alweer enige jaren geleden dat ik de heef Harsono heb ontmoet tijdens een geschiedkundig congres. Hij viel me destijds al op door zijn allesoverheersende positivisme. Erg opvallend tussen al die stoffige grijze muizen en andere historisch geinteresseerd volk. Ik vroeg hem wat zijn geheim was, maar daar moest hij het antwoord op schuldig blijven om de doodeenvoudige reden dat hij dat zelf niet wist.
Bij toeval kwam ik op uw blog terecht alwaar ik zijn bijdrage onder ogen kreeg. En dan valt alles op zijn plaats. Net als hij ben ik zonnig van aard en nahet lezen van zijn bijdrage weet ik ook waardoor dat komt.
Net als bij hem val ook ik terug op een wonderlijk boek waarbij de hoofdpersoon nimmer zijn reisdoel bereikt. Tristan da Cunha is het reisdoel van pater Key, alwaar hij zijn Roomse zendelingenwerk wl doen. Keer op keer eindigt zijn reis in een schipbreuk, waarop een bizar avontuur volgt, voorafgaande aan een nieuwe poging het afgelegen eiland te bereiken.
Het zij duidelijk: positivisme vindt zijn oorsprong in vasthoudendheid. Never give up and the sun will shine. Hou vol Bruce en ga zo door.

Peter van Heerenbeemt