DOLLY´s DAGBOEKEN

Burgermoeder Dolly Zuidkruis herself heeft op 1 februari 2014 met terugwerkende kracht het leegstaande blog van de Columnisten van Katoen onteigend. Sindsdien maakt ze haar eigen Dagboek ermee wereldkundig.
Iedere gelijkenis met de echte wereld berust op louter toeval; de werkelijkheid is immers te absurd om verzonnen te kunnen zijn.


maandag 26 maart 2012

ASPIRIENTJE

Panacee...
Het onderwijs is zo langzamerhand het aspirientje van de Nederlandse samenleving geworden. Elk pijntje, elk oprispinkje, elke onwelriekende scheet moet worden bestreden door de scholen. Maakt niet uit waar het over gaat, welke misstand ook gesignaleerd wordt - het onderwijs moet er wat aan doen. Het onderwijs moet de gaten in de opvoeding dichten, de plooien wegwerken, de oneffenheden gladstrijken en zo het falen van ouders als Henk en Ingrid maskeren.

Doordrukstrip zonder bijsluiter    (foto Vroegindeweij)
... in doordrukstrip...
Kennen onze kinderen de tafels van vermenigvuldiging niet meer, weten ze niet waar Almere ligt, wie Wilhelmus van Nassouwe was of hoe je het moet zingen? De school moet het ze leren. Hebben de kinderen een taalachterstand, bijvoorbeeld omdat ze vorige maand nog in AlbaniĆ« op school zaten? De school moet ze leren lezen en fatsoenlijk leren spellen, grammaticale verschillen tussen d´s en t´s uitleggen, fatsoenlijk leren luisteren, redeneren en debatteren. Moeten kinderen op de fiets naar school, de school moet ze leren hun hand uit te steken als ze een bocht om willen. Homo's zijn niet uitgevonden om ze in elkaar te kunnen slaan, Polen zijn er niet om te gediscrimineerd te worden, en je ouders, dat zijn die mensen bij wie je in het weekend slaapt - of de dames en heren leerkrachten daar maar even klassikaal aandacht aan willen besteden. Zijn de kinderen te dik? Op de scholen moeten ze leren dat er ook andere dingen bestaan dan chips en cola. Zijn ze te dun, te lelijk, staan hun tanden te scheef, juf moet ze leren dat dat helemaal niet erg is. Geeft niks hoor, juf was vroeger ook zo. En soms nog steeds trouwens, maar dit terzijde.

... zonder bijsluiter
Het onderwijs is het aspirientje van de Nederlandse samenleving geworden. Elk pijntje wordt tegenwoordig doorgeschoven naar de juf en de meester. Of die het maar even willen verhelpen. Maakt niet uit of een leerling behept is met een rugzakje vol afgekorte gedragsafwijkingen, juf moet zorgen voor passend onderwijs. Vertoont een kind zwaar onaangepast gedrag en is het volstrekt ongemotiveerd om wat dan ook te leren, het geeft allemaal niks. Zodra een duurbetaald extern bureau de diagnose heeft gesteld is het probleem voorbij. Gewoon met 34 andere kinderen in de klas zetten en meester lost het wel op.

Keurmerk voor excellente scholen
Een normaal mens begrijpt niet hoe zo´n juf of meester dat allemaal voor elkaar krijgt. En eerlijk gezegd, die juf en die meester begrijpen het zelf af en toe ook niet, want zij zijn - in tegenstelling tot een deel van hun leerlingen - meestal ook maar normale mensen. Gelukkig heeft ons land een heel knappe minister van onderwijs, mevrouw van Bijsterveldt, met zelfs dt aan het eind, en die heeft daar iets op gevonden.

Maar daarover een volgend keer meer.

Anna van Mijnkoor,
leerkracht groep 7/8, te Sas

1 opmerking :

Anoniem zei

Anna, je bent een vrouw naar mijn hardt!